fredag 11. mai 2012

Et belte tar form.

Beltet jeg begynte skissearbeidet til, for en god stund siden begynner å ta form. Beltet hører til mannskofta fra Lyngen.
Dette beltet skal ha en kombinasjon av kråkesølvsapplikasjoner og sølvknapper. Jeg har gjort beltet klart til montering av knapper, og venter spent på at de skal komme i posten en av de nærmeste dagene.
Jeg gleder meg veldig til å se knappene når de kommer. Og når de er montert skal beltet kantes med reinskinn, og siste ullgarnsstikning skal på plass. Jeg regner med at resten av arbeidet skal ta i underkant av 10 timer, så forhåpentligvis holder jeg meg under 30 timer på beltet totalt :-)

tirsdag 8. mai 2012

En bunad fra øst telemark skifter eier.

For oss som syr bunader er det travelt for tiden. 17.mai er rett rundt hjørnet, og konfirmasjonene starter i slutten av mai. Det er  mange som får seg splitter ny bunad, men det er også veldig mange som arver bunad fra mor eller bestemor.

I dag har jeg tilpasset en bunad som har gått i arv. Dette var en Øst telemarks bunad, med skjorte, jakke og full pakke. Under viser jeg en liten collage av nydelige detaljer fra bunaden. Enjoy!



søndag 6. mai 2012

Kråkesølv.

Kråkesølv, riebansilba (revesølv), riebangolli (revegull), fattigmannssølv eller glimmer, kjært barn har mange navn. Kråkesølv finnes langs hele kysten av nord norge og innover finnmarksvidda. Mineralet finnes spesielt i glimmerskifer. Bergtypen er porøs og myk, og er på en måte tynne tynne flak som ligger på hverandre. Jeg tror det er samme type stein man brukte som glass i ovner før i tiden. Den tåler ivertfall høye temperaturer,
Dette er en blanding stein plukket av pappa og kjøpt ferdig flaket fra husfliden.

Kråkesølv har vært brukt blandt samene langt tilbake i tid. Dette har vært brukt som dekor i belter, krager i kofter, vesker, skrin og sekker med mer. Når sola treffer bergarten blinker og skinner det som om det skulle vært nypusset sølv og har derfor vært en erstatningsvare for nettopp sølv.

Selve teknikken med kråkesølvsdekor går ut på at man lager små hull i dekorbiter av kledestoff. Bak disse hullene fester du små flak, biter av kråkesølv før en applikerer kledebiten fast i valgt underlag.

Her har jeg felt inn kråkesølv i små firkantede biter av ullstoff. Disse skal være del av dekor på et belte til lyngekofta som jeg syr på.








fredag 4. mai 2012

Caps, cars og blomster.

I går ettermiddag la lillemor sin elsk på en knallrød caps med trykk av motiv fra filmen cars. Trykket var nokså likt bildet under.
Trykket var fint nok i seg selv, men siden hun ikke har noen forkjærlighet for bilder tok jeg meg noen friheter. Siden det var rødfargen hun la sin elsk på ved capsen, fant jeg frem et rødt småblomstrete stoff, fra et av årets loppemarkedfunn. Dette stoffet trakk jeg rett og slett deler av capsen med. Resultatet var overraskende fint synes jeg, og da lillemor våknet i morgen var det ingen protester på at bilen var tryllet bort..