På samisk heter dagen sámi álbmotbeaivi som direkte oversatt blir : sámi - samisk
álbmot - folk
beaivi - dag
Jeg sier samefolkets dag, men sametinget skriver på sine hjemmesider samisk nasjonaldag.
Uansett hva du kaller dagen, markerer datoen det første samlende møtet for ulike samiske organisasjoner og aktivister i Trondheim 6. februar 1917. Det var første gang at nord- og sørsamer fra ulike land samlet seg til et stort møte for å diskutere felles saker og problemstillinger.
Initiativtaker til møtet i 1917 var Elsa Laula Renberg. Hun var en politisk aktivist som reiste land og strand rundt for å hold foredrag om samers rettigheter. Hun startet den første sameforeningen i 1904, den første av flere foreninger hun startet i både Sverige og Norge. Hun jobbet aktivt hele livet for samers rett til vann og land, skolegang og for å bevare samiske tradisjoner og verdier.
Samefolkets dag ble første gang feiret i 1993 etter at samerådet på samekonferansen i Helsinki 1992 vedtok at akkurat denne dagen skulle feires som samefolkets dag.
(Bildet er linket) |
Utstillingen tar sikte på å vise bredden i samlingen.
På byscenen i Trondhjem markeres dagen med en urpremiere på et teaterstykke om Elsa Laula Renberg. Nord-Trøndelag Teater og Åarjelhsaemien Teatere har gått sammen om å lage en forestilling om den samiske foregangskvinnen. Teateret skal på turne, så flere enn Trøndere får muligheten til å se forestillingen. (Klikk på bildet for mer informasjon).
(Bildet er linket) |
Informasjon ligger ute på Samisk hus I Oslo sin hjemmeside.
Det er mange arrangementer rundt om i hele landet om man vil feire dagen. Jeg for min del skal som vanlig markere dagen med bidos til middag.
Ønsker alle en fin samefolkets dag.
Hei, jeg har surfet på nettet idag, er selv same og kommer fra Ofoten i Nordland.
SvarSlettDu har sydd sånne nydelige tinntråd armbånd, kunne du fortalt meg fremgangsmåten, jeg har skinn,tinntråd og knapper.Trenger bare litt hjelp til å komme igang.
Hilsen Tiblemor:-)
Gratulerer med samefolkets dag! :)
SvarSlettHei Tiblemor.
SvarSlettDet er i hovedsak to ulike tinntrådsarmbånd. Den ene "broderer" en med tinntråden, dvs syr tråden direkte på underlaget,og skaper mønsteret underveis.
Den andre fletter du tinntråden for så å sy fletta fast i underlaget. Jeg har laget flest av denne typen.
Hvilken av de to er du mest interessert i? Jeg kan prøve å lage en enkel fremgangsmåte som et blogginnlegg, men trenger litt tid :-)
Hei og takk for svar, jeg har funnet boka Tinntråd Brodering av Mona Callenberg, hvor det beskrives perfekt.
SlettEr allerede igang, tusen takk for svar.
Skal sende deg bilde når det er ferdig.
Hilsen Tiblemor
Här finns en artikel om översättningen av Sámi álbmotbeaivi till norska, om du är intresserad: http://www.forskning.no/blog/vangsnes/278308 :)
SvarSlettTusen takk for tips. Det var en utdypende oversetting :-)
Slett