tirsdag 10. april 2012

Brikkevev.

Som lærling i bunadtilvirkerfaget er det mange teknikker innen søm, hekling, strikking og veving vi skal igjennom. Noen skal vi kunne grundig, mens andre teknikker skal vi kjenne til. For litt siden fikk vi en innføring i enkel brikkevev.
I bunadverden er brikkevev brukt i hovedsak til øst-telemarks bunadenes belter og vipper (band som du surrer rundt håret).

Brikkene som brukes kan være trekantet, firkantet eller mangekantet. Og ha antall hull etter formen på brikkene. Det vanligste er firkantede brikker, med fire hull, ett i hvert hjørne. Bredden på båndet avgjøres av antall brikker, flere brikker, bredere bånd. Rapportens lengde derimot avgjøres av antall hull i kortet.

Når du har tegnet mønsteret du vil ha, lager du renningen i ønsket lengde. Du må regne med at 25% går bort i vevingen. Renningen trer du i kortene etter mønsteret du har tegnet. Når du vever dreier du kortene en kvart gang rundt etter hver innslagstråd, trådene snos da som en snor og bindes sammen med innslagsgarnet.

Det finnes bøker og hefter om brikkevev rundt om i handelen, men jeg tror det er en fordel å få noen til å forklare hvordan renningen trees. Det er ivertfall ikke helt enkelt om du tegner mønsteret selv...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar