onsdag 25. april 2012

Pull lue.

Nå frem mot 17.mai er det mange som venter på en splunka ny bunad. Til bunaden hører også hodeplagg med. Til romeriksbunaden jeg syr nå hører denne pull lua med.

En pull lue er en luetype som kom i motebildet litt inn på 1700t. Det er stor variasjon i utformingen av pull luer, men i hovedsak består de av et nakkestykke(pull) som er rynket sammen i nakken, denne pullen er festa til et pannestykke med eller uten "ørflipper". Både pullen og pannestykket kan ha mange utforminger og størrelser alt etter hvilket draktområde de tilhører. De kan også være kantet med blonder og pyntet med silkebånd.

Denne lua er en variant av pull-lua og kalles rynkelue. Lua har smalt pannestykke og stor pull. Denne type lue kommer rundt 1800t og har sammenheng med motelua - empirelua. Med empire-moten kommer mange lyse og fine farger inn i hodeplaggene, og avløser de mørke fargene som ble brukt tidligere.

Det er ikke alle som bruker hodeplagg til bunaden sin, men jeg har et inntrykk av at flere og flere vil bruke lua si igjen. En bunad uten lue er som kua uten flua.....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar