søndag 7. august 2011

Hva er duodji?

Kort sagt kan en si at duodji er en samlebetegnelse for ulike typer samisk kunsthåndverk. Duodji kan både betegne det å tilvirke noe eller det kan betegne det ferdige produktet.

                                   
Jeg har under samlet noen definisjoner jeg har funnet på nett:

Duodjeinstituhttas definisjon:
Duodji er et samlebegrep for ulike virksomheter som husflid, kunsthåndverk, sløyd og småindustri. Den er for mange samer en livsform. Duodji har først og fremst vært drevet for å lage praktiske gjenstander og klær til eget bruk, men også som estetisk utfoldelse, og som produksjon for byttehandel og salg. Duodji gjenspeiler samisk levemåte og samiske kulturtradisjoner. Duodji er et samisk kulturtrekk, en estetisk uttrykksform som inneholder regionale sær­trekk. Duodji gjenspeiler naturgeografiske, økologiske og økonomiske forhold som utgjør de regionale tradisjonene i nord‑, lule‑ og sør­-samisk duodji. Ved å utøve duodji kommuniserer en gjennorn materialbruk, teknikker og prosesser og med formalestetiske virkemidler som form, farge og ornamentikk. Produktene er funksjonelle og gir et budskap om folket, miljøet og de forskjellige kulturstrømninger gjennom tidene. Duodji som en skapende aktivitet er en viktig del av den samiske kulturen. Sami duodji er en identitetetsfremmende faktor på lik linje med andre næringsformer og kulturtrekk som språk og kulturminner.
                                          (Bildet er lenket)

Wikipedias definisjon:
Duodji er betegnelsen på samenes tradisjonelle kunst og kan være både kunsthåndverk, håndverk og husflid. Begrepet duodji brukes både om det å lage noe og det som blir laget. 
Duodji er når man bruker naturmaterialer som skinn, pels, trerøtter, horn og bein, til å lage forskjellige gjenstander. Reinsdyret ble mye brukt til duodji. Andre tradisjonelle materialer som har vært brukt er glassperler, tinn og ull. Ut fra dette lager man klær, smykker, trekopper, melkekopper, pulker, ski. Gjenstandene vil ofte ha spesielle farger og former, gjerne preget av lokale tradisjoner og tradisjoner innen slekt og familie.
Duodji er noe av det mest særpregede samiske som finnes. Det er en kulturaktivitet som antagelig alltid har fulgt samene, og det er fremdeles mange som enda holder på med duodji. Noe som er typisk samisk er at de utnytter det de har best mulig. Sånn er det med duodji òg. De bruker mest materiale fra egne naturomgivelser, og egenskapene til disse blir utnyttet maksimalt. Samene har også importert materialer som tekstiler og [[metall]] gjennom lang tid, og de lager også ting av disse. Tidligere var opplæring i duodji en selvfølgelig del av den samiske oppdragelse og opplæring i hjemmet; kunnskapene og ferdighetene ble dermed overført fra generasjon til generasjon.

                                     
Store norske leksikons definisjon:

duodji, betegnelse som samer bruker om det tradisjonelle, samiske håndverket og kunsthåndverket. Duodji-opplæringen var tidligere en selvfølgelig del av oppdragelsen. Nå er Sámi duodji-merket et nordisk samisk sløydmerke som garanterer at produktet er laget etter samiske håndverkstradisjoner og at det er brukt tradisjonelle materialer og teknikker.
Duodji omfattes av lærlingordningen, og opplæringen skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av grunnleggende kurs i håndverksfag og videregående kurs i duodji. Opplæringen i bedrift avsluttes med fagprøve. Duodji er i dag særskilt studiefag ved Samisk høgskole i Guovdageaidnu/Kautokeino. Yrkesbetegnelsen er duojár, duodjár eller vytnesjæjja.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar