søndag 27. november 2011

Pesk.

Det er ikke akkurat iskaldt i Oslo, og jeg drømmer om Sofia Jannok sin superfine pesk, og hvit kald vinter.

Pesk er som dere kan se ut fra bildene en kofte laget av reinskinn, gjerne reinkalvskinn. Pesken har ikke åpning framme, som ei kåpe, men trekkes over hodet. Pesken blir holdt inn i livet med et belte. Langs kanter og sømmer har pesken ofte påsydd dekor i form av tekstil, skinn, band eller dusker.

     (Bildet er linket) Mann og kvinne fra Karasjok i pesk. Bilde er fra boka Norges nasjonaldrakter fra 1852.

Man kan kanskje tro at man brukte reinkalvskinn til pesk av estetiske grunner fordi den ofte er tett og myk. Men på grunn av denne tettheten i en reinkalvpels, så transporteres vannet ut av skinnet, langs hårtuppene, og dermed veldig godt egnet til et ytterplagg..
                   (Bildet er linket) Carl von Linnè i samisk drakt som kan være en dork.

Hos en voksen rein er det mye mere luftrom i pelsen og egner seg derfor egentlig ikke så godt utovervendt i klær. Denne pelsen blir ofte brukt i dorken. En dork er på en måte det motsatte av en pesk,om man tenker på hvordan materialet er brult, fordi man syr den med hårsiden inn. Kroppsfuktigheten blir ført ut igjennom den luftige pelsen på skinnet og skinnet holdt dermed på kroppsvarmen, men ikke fuktigheten. Bruker man reinkalvspels til dork, har den ikke like gode egenskaper til å transportere vannet ut av plagget. (Forøvrig er det saueskinn som blir brukt mest til dork).

Reinkalvspels til pesk
Voksent reinskinn til dork

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar