onsdag 7. mars 2012

Å sy i en knapp.

Det er rett som det små ting i heimen som må flikkes på. En røket buksestrikk, en kjole som må legges opp eller det vanligste av alt;en knapp som har falt av. Konfeksjonssydde klær har en lei tendens til å ha knapper som spretter av for ingenting. Slik som den på bildet under.
Klær du får kjøpt i dag, er ofte billige og dårlig kvalitet. Denne kombinasjonen gjør at folk over det ganske land kanskje velger å kjøpe et nytt plagg istedet for å flikke på det gamle. Men jeg velger å sy i knapper, igjen og igjen. Det er veldig lett og når du først har gjort det, detter ikke samme knapp av igjen.
Når det er et gammelt plagg trenger du ikke tenke på knappens plassering i forhold til knapphull fordi det som regel er merker etter der den gamle knappen har vært plassert. Om det ikke er merker etter den gamle knappen, skal vannrette knappene plasseres slik at de ligger i ene enden av knapphullet når du lukker plagget. Er knapphullene loddrett plassert, slik som på denne skjorta, skal knappens plassering være i midten av knapphullet, når plagget er lukket..

Jeg bruker dobbel tråd av sysilke til denne skjorta, men det er ikke avgjørende for resultatet om tråden er enkel eller dobbel. Start med å feste tråden, jeg bruker knute og et lite nest på baksiden. Før nålen til midtpunktet av der knappen skal sitte, tre knappen på nåla. Så syr du knappen til skjorta ut fra midtpunktet, dvs at alle trådene skal treffe skjortestoffet på samme sted, midt under knappen. Sy 3-4 ganger i hvert hull, og avslutt med nåla på vranga av stoffet.

Stikk så nåla opp igjen mot retta av stoffet og la den komme ut i midtpunktet, og ut ved siden av knappen.
















Snurr så sytråden rundt trådene mellom skjorte og knapp, til en slags stolpe. Surr 5-6 ganger. Fest tråden ved å stikke den et par ganger igjennom stolpen. Dette skal være nok til at knappen skal sitte. Jeg pleier å sy et par nest på vranga til slutt likevel jeg, for å være på den sikre siden.

Vips, har du ny knapp i skjorta.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar